Updated on 16 december, 2024
Lucka 17, 2024
Efter vår tid på Historiska museet fortsatte vi till Tekniska. Vi hade stora förhoppningar på samarbetet med Tekniska museet. Men en bit in på projektet slog pandemin till och inget blev som vi planerat. Idag berättar vi om hur pandemin påverkade föreningen.
Tekniska museet hade en utställning, Hyper Human, som handlade om Artificiell Intelligens. Vi fick visningar och hade lovats föreläsningar om AI. Många av oss var inte bekväma med ämnet. Det här skulle bli en riktig utmaning. Men först en introduktionsuppgift som kändes lättare.
Introduktionsuppgift – Monterbroderier
I museets matsäcksrum, där vi höll broderiträffarna, finns montrar med föremål som visar många av 1900-talets tekniska framsteg och utveckling av sådant vi idag ser som självklarheter såsom dammsugare, telefoner, flygplan och mycket annat. Vår uppgift var att brodera en kommentar till innehållet i montrarna. Var och en fick en monter tilldelad. Många av broderierna blev tredinemsionella. Det var tydligt att alla hade en personlig relation till sina föremål. Allt rann ut i sanden när pandemin slog till och vi var i slutspurten av monterbroderierna. Så synd.
Här kan du läsa mer – om lottningen av föremål och om hur man kan söka information om föremålet. I exemplet handlar det om en sockerströare.
Hyper-Human
Museet kunde inte heller öppna utställningen Hyper-Human som planerat. Vi försökte komma igång på egen hand. Läs om det HÄR->
Läget för framtiden i föreningen beskrivs under försommaren 2020 HÄR->
Gotlands läns museum
Föreningen hade kommit långt i planeringen inför ett samarbete med Gotlands länsmuseum – Fornsalen. Det blev inte heller något av dessa stolta planer. Vi hade träffats i Visby för att lägga fast planerna:
– Vår utställning ”Spår av medeltida liv” skulle hämtas av personal från Gotland och visas på Fornsalen i Visby.
– Vi skulle hålla workshops på museet för lärare på Gotland om hur man kan arbeta i skolan med temata inspirerade av museet, med vår utställning som ett exempel på hur det kan gå till.
– Museet hade fått pengar till ett forskningsprojekt om bildstenarnas formspråk och vi inbjöds att driva ett projekt om hur bildstenarnas bildspråket kunde ha uttryckts i textil och framför allt i broderi. Tanken var att detta skulle bli ämnet för tema broderier som sedan skulle visas i Fornsalen.
Planering tillsammans med Dansmuseet
Parallellt med planering för fortsättning av medeltidstemat på Gotland diskuterade vi samarbete med Dansmuseum. Detta blev inte heller som vi tänkt.
Medlemsantalet sjönk
Före pandemin var vi 140 medlemmar i föreningen efter pandemin runt 100. Men medlemstillströmningen har därefter varit god och vi närmar oss de gamla siffrorna. Antalet deltagare på broderiträffarna är högre än före pandemin och antalet broderier som visas på utställningarna fler. Det betyder att medlemmarna nu är aktivare än tidigare.
Gjorde du ett monterbroderi? Berätta om det!
❤️
Det blev ett monterbroderie för mig. Lotten jag fick var en oljelampa/tändare i form av ett bockhuvud. Jag broderade bocken som skogens väktare när han blickar ut över skogen och elden. Det brann ju en del i skogarna i Sverige åren innan så…”Skogens väktare” blev min inspiration. I broderiet använde jag spegelbroderi, pärlbroderi, paljetter, kedjestygn, flätsöm m.m. Den monterades i en rund ram, alltså inte tre dimensionell. Den hänger nu och glittrar på väggen i mitt skaparrum. Mina barnbarn undrar om det föreställer en av sagornas bockarna bruse. 😉