En värld av vatten

Vårt nästa broderitema på Naturhistoriska Riksmuseet ska på något sätt handla om vatten, vi vet ännu inte på vilket sätt. 

Vi har alla redan börjat fundera på hur vi ska brodera vatten trots att vi i nuet är fullt sysselsatta med att brodera djur på olika sätt.
Därför var det mycket välkommet att på vårt årsmöte 29 mars 2025 få lyssna på ett föredrag av Katarina Evans, som i många år funderat på frågan hur man broderar vatten.
Katarina Evans visade många bilder under sitt föredrag. Här hur ett stort broderi rullats för att underlätta arbetet.
Katarina håller kurser på Handarbetets Vänner, säger att hon har ett hantverksyrke med nål och tråd. Hon har broderat The Big Picture, 120×220 cm, en världskarta, ett tyllbroderi där det OBRODERADE syns mest. (Se bilden från länken till Ullemors verkstad längst ner i detta inlägg).
Det var ingen enkel start på broderiet. Hon bestämde sig till slut för att brodera havens ytor och världsdelarnas och ländernas konturer, inget mer.
Katarina berättar lyriskt om tyllmaskinen som kom för ca 200 år sen. Tyllen finns både i bomull och nylon. Katarina väljer nylon till sitt arbete, det är fastare och ligger där det ska.
Katarina ställde sig frågan: ”HUR SER VATTEN UT”?
Hon tittade på många gamla kartor. Sen prövade hon att sy små och stora vågor på tyll och hon sydde i olika riktningar, tyllen tillät det. Det blev en provkarta. Hon prövade både ull och moulinergarn. Hon föredrog moulinergarn för det är lätt att få tag på och finns i många färger och nyanser.
Några av de arbetsprover som så småningom ledde fram till det stora broderiet.
Nu till det stora broderiet – hon fyllde i havskonturerna och de icke-broderade landytorna blev viktigast, det blev TYLLTRANSPARENS.
Ytorna är viktiga.
För att hålla oss alerta fick vi en uppgift mitt i föredraget. Vi skulle snabbt skissa en val, en räka, en sjöborre, en bläckfisk, en sjöstjärna och en kungskrabba. Vi skissade med olika skicklighet. Hur ser dessa vattendjur ut egentligen? Det var inte lätt och detaljer kunde man glömma när det skulle gå så fort.
Vi fick också se en film där vi skulle fundera på hur vatten ser ut och hur en val ser ut.
Katarina konstaterade att:
– Vatten är aldrig stilla
– När man syr blir det fixerat
– Man vill brodera rörelsen
– Vatten får olika färger
Och Katarina betonade att ORD är viktiga då man illustrerar valen, ord som linjer, ytor, material, teknik, uttryck.
Vår ordförande Ullabrit sa på mötet att kärnan i vår verksamhet är broderiträffarna varje vecka. Visst, det är viktigt att vi broderar tillsammans men lika viktigt är det att vi får träffas och prata om våra broderier, sätta ord på det vi syr.
Visst är samtalen mellan oss  bra för att utveckla oss som brodöser?
TACK till Katarina Evans
för inspiration kring  tyll, broderi, vatten och ord.
Text: Lena Möre
Bild: Ulla-Britt Önnestam 

Några tips för dig som vill veta mer om broderiet som presenterades på föreläsningen och om Katarina Evans tyllbroderier.

På bloggen Ullemors verkstad finns ett reportage om vernissagen av verket som Katarina presenterade.
Det finns mycket att läsa om tyllbroderi på Katarinas egen blogg. Bilden ovan presenterades på föredraget.

2 kommentarer på “En värld av vatten

  1. Det var en intressant föreläsning och toppenbra att få läsa om den @Lena ! Du har fångat essensen i föreläsningen!❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *