Några tankar om starten av nytt broderitema av Lena Möre


Ett nytt år – ett nytt museum
.
Vi ska vara på Naturhistoriska riksmuseet hela 2025.
Spänningen är stor inför det nya museet;
– I vilken lokal ska vi vara?
– Vad ska vi brodera?
– Hur tar man sig dit?
Glädjen var stor bland oss medlemmar i Skapande Broderi. Vi hade länge önskat oss Riksmuseet men då vi frågade tyckte de inte att broderi passade deras inriktning. Nu hade man ändrat åsikt.
Jag är inne på mitt åttonde museum. Mina museer är Postmuseum, Historiska museet, Dansmuseet, Etnografiska museet, Tekniska museet, Strindbergsmuseet, Stadsmuseet och nu Naturhistorisk  riksmuseet. Några av oss har varit med från början och då även broderat på Sjöhistoriska museet och Medelhavsmuseet.

Vi får svar på våra frågor efterhand. Vi får sy i ett ljust och fint matsäcksrum med bra belysning. Temat för våren blir svensk natur och vi ska brodera ett helt djur eller zooma in en del av ett djur. Och det ska vara passande miljö till djurmotivet som dessutom ska monteras runt och inte fyrkantigt som våra broderier normalt monteras.
Den permanenta utställningen som vi broderar mot heter Natur i Sverige. Vi ska välja ett djur från utställningen. På vårt första möte i januari  bjöds vi på en visning och vi fick alla nya kunskaper om älg, brunbjörn och havsörn. Ett sextiotal brodöser kom på visningen och några var nya medlemmar. På andra onsdagsträffen kom betydligt färre. Man behöver inte komma varje gång och man kan till och med brodera hemma och inte gå på mötena.
Som medlem i Skapande Broderi får man gratis inträde på museet hela året. Där finns mycket att upptäcka och inspireras av. Vårt nästa tema blir vatten och man kan redan nu besöka utställningen Värld av vatten och börja fundera på nästa uppgift. Men nu är det landlevande djur i utställningen Sveriges natur som gäller.
Väl hemma efter visningen tänker jag att jag vill försöka brodera en fågel. Jag önskar mig en fågellista och mejlar museet. Jag får svar från Didrik som är jourhavande biolog. Han har gjort sig besväret att gå till utställningen och markera samtliga fåglar på en krysslista. Steglitsen blir mitt val. Jag har tyger och broderitrådar hemma och letar fram vad jag behöver. Jag ritar en rund form på tyget med hjälp av en stor tallrik. Jag kommer igång!
På andra träffen går jag upp till plan 5 i museet och letar efter steglitsen men hittar ingen. Jag har ju kommit igång och vill ogärna byta fågel, steglitsen är ju färggrann och dekorativ, just den vill jag brodera. Jag bestämmer mig för att fortsätta med mitt broderi, jag ska be om hjälp på museet med att hitta den. 
Jag går runt i vårt matsäcksrum. Nästan alla som är där vid andra mötet har kommit igång med ett djurbroderi eller har i alla fall börjat fundera på något. Jag får höra om blomfluga, tjäder, lodur, olika fåglar, hare med flera djur. Entusiasmen är stor och jag slås av en tanke; Vi får alla samma instruktioner och samma visning. Vi hjälper varandra, pratar och lyssnar på varandra men där slutar likheterna. Det blir lika många olika broderier som vi är brodöser, alla hittar sitt eget sätt att ta sig an uppgiften och inget sätt är fel.

Samtidigt som vi byter museum pågår en utställning i vårt förra museum, Stadsmuseet. Utställningarna gör oss alltid stolta och glada och vi ser redan fram emot  broderiutställningen med inspiration av Naturhistoriska riksmuseets permanenta utställning Sveriges natur.

Steglits under arbete.

Text och bild: Lena Möre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *