Updated on 24 januari, 2025
År för år 2012: Föreningens första år
Välkommen till det första avsnittet om föreningen Skapande broderi Stockholms historia. Här berättas hur föreningen startade, varför och vilka ambitioner grundarna hade samt något om föreningens första utställning.
Historieskrivningen bygger på Adventskalendern från 2024 men med en betydligt fylligare beskrivning. Så här skrev vi i lucka 1:
Föreningen startade 2012 med väldigt få medlemmar utan en klar målsättning för broderiträffarna. Vi försökte först etablera kontakt med ett galleri, där vi hoppades få visa våra broderier en gång om året. Detta visade sig vara svårare än vi trott.
Föreningens första ordförande, Kathrin Hultman, var aktiv på Ateljé Lyktan i Skogås. Där visades vår första utställning. Tyvärr finns det ingen dokumentation från vår första utställning. Vi har lyckats hitta några få bilder men vill så klart visa fler. Du som var med hör av dig! Se det som finns HÄR ->
Föreningens start
Ingela Gréau, som senare var ordförande i 8 år, berättar om starten så här:
”Jag hade broderat sedan många år utan att känna några andra som hade samma intresse.
Fick rådet att bli medlem i Broderiakademin. Hittade det på nätet och blev medlem 2010. Fick deras fina tidning två gånger per år men träffade inga andra brodöser. Efter två år ser jag i tidningen att Stockholmsgruppen av Broderiakademin ska ha årsmöte på en lokal på Hornsgatspuckeln. Bestämmer mig direkt för att gå dit så att jag äntligen får träffa några likasinnade.
Lokalen är fylld av folk och efter en stund tar styrelesen till orda. De anser att Täcklebo* (se fotnot) tar hand om medlemsavgifterna för alla de olika lokalgrupperna i Sverige, “men vad får vi andra mer en tidningen?” Måttet var rågat då Stockholmsgruppen måste betala en hög summa för att sätta in en notis om gruppens årsmöte i tidningen. De säger: “Vi som är den största lokalgruppen i Sverige kan lika bra gå ur Broderiakademin och starta en egen förening! Räck upp handen om ni är med på det!”. De uppsträckta händerna räknades och beslutet blev ja och så var vi inte längre medlemmar i Broderiakademin.” Ett papper lades fram där man kunde skriva sitt mobilnummer och sin mailadress om man ville vara med och skapa en ny förening. Skrev mina uppgifter på pappret och blev redan efter några dagar kallad till ett första möte. Vi var sex som dök upp. Vi beslöt att vi sex skulle bilda en styrelsen till att börja med. Vi diskuterade vad vi skulle kalla oss och kom fram till Skapande Broderi Stockholm.
Var och en fick sedan redogöra varför vi ville starta föreningen och vilken roll man önskade ta i styrelsen. För min del ville jag tre saker; 1. arbeta för att skapa ett kontrakt med något galleri i Stockholm för en årlig gemensam utställning,
2. samarbeta med olika organisationer för att få nya motivkretsar och slippa egen lokal och
3. alltid sy på ett gemensamt tema.
Vi träffades sedan på ett café mitt emot Åhlens och diskuterade fortsättningen när var och en fått sin roll.
Kathrine Hultman Eriksson ordförande,
Tuula Vesamäki kassör,
Asta Levinson Persson och Lill Kinnegård ledamöter och jag,
Ingela Gréau, suppleant.
När Lill och jag diskuterade vilka vi skulle samarbeta med föreslog Lill: “Ring Stadsmuseet, det är stockholmarnas museum, de ska samarbeta med sin befolkning”. Sagt och gjort. Jag ringer chefen Hans Öjmyr och säger: “Hej, jag ringer från Skapande Broderi Stockholm och föreslår att vi ska samarbeta”. Det blev tyst några sekunder och sedan “det låter jävligt konstigt!” Efter ytterliggare några sekunder, “Jamän, kom hit då!” När Asta och jag kom dit sa han; “Här vill ju alla vara med Kanarieklubben, Läderbögarnas förening, varför inte Skapande Broderi Stockholm? ”Läderbögarna hade ansökt om att få göra en utställning om sin livsstil, så det var inget påhitt!
Det bestämdes att vi skulle sitta på plats i museet en gång i veckan och sy inspirerade av deras tema Skuggsidan” en stor utställning om kriminaliteten i Stockholm genom århundradena och om hur man sett på olika brott genom olika epoker. Vår första utmaning blev, vill och kan vi göra “kriminella broderier”? Trots att vi oftast bara var tre fyra styckan på plats på museet varje gång hade flera ändå nappat på temat och sytt hemma och det blev en utställning med 29 verk på häxbränning, passionsdrama, mylingar, barnmisshandel, pedofili, änglamakerska, gruppvåldtäkt i park, knarkförsäljning på Plattan m.m. Utställningen pågick i fyra månader.
Det var en kort sammanfattning av början på föreningen.”
Ingela Gréau
2025-01-20
Under föreningens första år lades sedan grunden till ett ambitiöst program, som till stora delar stått sig genom åren!
Asta Levinson Persson, stor pedagog och planläggare, åtog sig att sammanfatta och lägga upp en plan för olika aktiviteter. Hennes förslag till verksamhetsplan såg ut så här:
Bakgrund och ändamål
Skapande Broderi Stockholm är en oberoende ideell förening som vars mål är att främja broderiet som konstnärligt uttrycksmedel
Föreningen verkar för
– att öka medvetenheten om broderiets tradition och kulturbakgrund
– att främja möjlighet till broderiets vidareutveckling
– att skapa nya arenor för broderiet att möta framtiden och dess mottagare samt
– att stärka samhörigheten mellan dem som arbetar med broderi
Information till medlemmar
Via föreningens hemsida och nålinfo
Årsmöte
Under våren ordnas en konferens med årsmöte och ev. föredrag samt broderitävlingen ”Fingerborgen”.
Under hösten ordnas medlemsmöte med utställningar som alla medlemmar är välkomna att delta i.
Verksamhet och aktiviteter
Föreningen föreslåsarrangera studiebesök, föredrag, utställningar, kurser, resor och andra gemensamma aktiviteter.
Medlemskap
Alla som är intresserade av broderi är varmt välkomna, Årsavgift 200 kronor
Funktionärer
Styrelse: Ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, studieorganisatör, två suppleanter. Styrelsen har möjlighet att adjungera personer till olika projekt och arbetsuppgifter
Två revisorer.
Valberedning.
Efterfrågade kurser och andra aktiviteter
Stygn, maskinbroderi, arbeta i andra material t ex angelina algenat, papper och broderi, färga tyg och garner, broderimålning, göra bokomslag och pärmfodral, arbeta med ATCkort, kurs i att brodera fåglar, fjärilar, insekter och kryp, arbeta med berättande broderi, pärl- och paljettbroderi, tyllbroderi , tredimensionellt broderi , intarsiabroderi etc.
Aktiviteter föreslås två gånger per månad
Kostnader för aktiviteter
”Ett pris för medlemmar och ett högre för ickemedlemmar.
Till kursledare utgår en ersättning överenskommet med respektive ledare.>Material kostnader tillkommer
För föreläsarersättning och studiebesök görs en överenskommelse med respektive föreläsare och studiebesöksmottagare.
Lämpliga lokaler
Lämpliga lokaler i Stockholm kan vara ABF på Sveavägen, Gershedens Folket Hus på Skansen, Fenix Aspudden, Fenix Söder, Stiftelsen Birkagården, Timmermansgården, Stockholms stadsmuseum för utställning och brodericafé på Södergården.
(Den senare delen av texten är saxad och bearbetad från en äldre text om föreningen, även den skriven av Ingela Gréau)
Andra händelse under första året
Det uppdrogs åt Lena Lundgren att starta en hemsida.
Ett nyhetsbrev startade, Nålbrevet, med planerad utgivning två gånger per år.
Broderitävlingar utlystes under medlemsmöten vår och höst.
Fotnot
* Täcklebo Broderiakademi är en riksomfattande organisation med lokala grupper på många platser i landet. Idag är många av våra medlemmar är även medlem i Täcklebo broderiakademi.
Deras hemsida finns HÄR->
Tack! Toppenbra skrivet, mycket intressant för mig som inte varit med så länge! ❤️🍀