Lucka 14, 2024

Medeltida bottensömmar
Under januari till mars 2019 träffades vi var annan vecka på museet och arbetade med temat ”Medeltida bottensömmar”. Vi fick ta del av Medeltida broderier från textilkammaren och kunde studera sömmar och stygn i detalj. Vi lärde oss att sy flera av de medeltida bottensömmarna och arbetet utmynnade i en utställning som visades på museet under sommaren.

Att få studera ett medeltida broderi
nära och utan skyddande monter är nästan svindlande.

Medeltida broderier kännetecknas av att stygnen täcker hela bottentyget, det mesta av trådarna ligger på framsidan och materialen är ofta exklusiva.

Vår  uppgift var att sy ett valfritt motiv 10×10 cm med den medeltida tekniken och med de medeltida stygnen.

Några blogginlägg beskriver arbetet med bottensömsprojektet.
Bottensöm är toppensöm– med länkar till olika stygn
Det ofullständigas charm
Två decimeter från medeltiden
I bottensömmens rutor …

På vår utställning visades 77 bottensömsrutor. Du kan se dem nedan. Klicka på bilderna för att se dem i större format .

Under tiden januari - mars 2019 studerade föreningen Skapande Broderi Stockholm medeltida bottensömmar på Historiska museet. Amica Sundström visade broderier från museets samlingar. Vi granskade motiv, material, enskilda stygn och sömmar. Därefter tränades sömmarna i egna broderier. Klyvsöm, olika typer av läggsöm, atlassöm, ögglesöm och sammetssöm m.fl. stod på programmet. Många lekte med fina guldtrådar, pärlor och paljetter. Andra valde lin- och ulltrådar. Inslag av applikation förekom också. Resultatet blev en utställning på muséet, under tiden maj - 25 augusti 2019, med 77 broderier i formatet 10x10 cm. Foto från vernissagen: Heléne Forsberg Övriga foton: Ingela Gréau.

Låt oss få ta del av dina reflektioner när du återser våra bottensömsrutor.
❤️

 

 

2 kommentarer på “Lucka 14, 2024

  1. Så många fantastiska broderier vi får ta del av i årets adventskalender! Jag som inte varit med så länge får en bild av alla äventyr föreningen haft under åren som gått sedan starten. Tack Ulla-Britt för att du ger oss denna möjlighet!

    • Det är ju så många nya i föreningen. Det gav idén till innehållet i kalendern. Nu upptäcker jag att även jag har glädje av att blicka tillbaka och känner mig stolt över allt vi hunnit göra genom åren. Känner mig också tacksamhet inför grundarnas arbete med museisamarbetet, som blivit så lyckat och över Ingelas uthållighet och envishet även då det varit motigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *