Schattersöm

Om du vill täcka större ytor är Schattersöm ett utmärkt val. Som namnet antyder passar det när man vill göra stegvisa övergångar mellan olika färger.

Schattersöm sys ungefär som plattsöm med ett lika långt stygn på avigsidan som på rätsidan.  Man kan också göra kortare stygn på avigsidan för att både spara på tråd och få en smidigare yta som vid oliksidig plattsöm.

Motiv från en medeltida dopfunt, Schattersöm med mer tråd på rätsidan än på avigsidan. Sydd under föreningens samarbete med Historiska museet av Ulla-Britt Önnestam.
Detalj av Eva Grytts broderi som visades på Strindbergsmuseets utställning om Hemsöborna, januari 2024. Den illustrerar ett snöoväder. Stygnen blir allt tätare och liknar mer och mer Schattersöm.

Engelska språket har inget särskilt namn för Schattersöm,. Även det kallas ofta Satin Stitch, precis som plattsöm. Ibland kallas stygnet Long and Short Stitch på engelska.

På Digitala museet. kan du hitta mer än du tror. Idag söker vi på Schattersöm och får 230 träffar på Nordiska museet, HÄR->

Sökning på Digitala museet.

Startsidan till Digitalt museet finns HÄR->
Om du söker efter Schattersöm på hela Digitala museet.får du  över 1000 träffar fördelat på 34 samlingar.

Bilden är en detalj av träffen längst till höger i sökningen ovan.
Instruktion: så här syr man Long and Short Stitch.
Instruktion från Royal School of Needlework HÄR ->

Träna gärna på Schattersöm på ett kronblad och tråd i 2-3 nyanser. Lär dig mer om Digitala museet! 

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *