Efterstygn

Efterstygn tillhör också de grundläggande stygnen. Det är är mycket användbart och kan varieras på många sätt.

Om du vill ha riktigt raka linjer är efterstygn ett bra val, men då måste du sticka ner nålen i exakt samma hål som i föregående stygn. Sedan sticker du upp den igen, två stygnlängder bort, exakt på linjen. Det fungerar bäst på ett tyg där du kan räkna trådarna eller rita upp en perfekt linje.

Lite vingliga och oregelbundna efterstygn kan också vara charmiga. Renée Rudebrandt har lekt med dem i detta broderi

Renee skriver på sin blogg: ”Efterstygn är ett av mina favoritstygn. Det är en stor skillnad att sy förstygn fram och tillbaks och att sy efterstygn. Stygnet blir mindre platta och får en mer ruffig karaktär.”
Ett fint exempel på efterstygn broderat av Elin Jannze från bloggen ”Med nål och tråd”. Läs inlägget med många fler bilder HÄR->

Royal School of Needlework i London har en omfattande bank med stygnbeskrivningar med steg-för-steg-beskrivningar. Där finns både fotografier, illustrationer och videor.
Efterstygn heter Back Stitch på engelska.
Instruktioner finns HÄR->

Youtube är också en rik källa till ny kunskap. Här måste man emellertid se upp. Vem som helst kan ju lägga upp filmer och kvalitén varierar. Här är i alla fall en charmig film, indisk tror jag. Utan att förstå ett ord av språket får jag se hur ett litet broderi med efterstygn växer fram: Titta HÄR->

Efterstygn kan varieras på ungefär samma sätt som förstygn, alltså Wipped och Laced.
Ytterligare en variant är sk Pekinese Stitch. En tydlig instruktion finns i Youtube-filmen från Needle’nThread HÄR->

Bild från 100 Stitches på flickr.com
Detalj från Renée Rahns srygnvepa.

Om du redan behärskar efterstygn, testa några av de trädda varianterna. Du kan också sy ett litet motiv i både dubbla förstygn och efterstygn och sedan jämföra resultatet.

<~ Förra avsnittet Nästa avsnitt ~>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *