Medeltida guldskinnsbroderier – rekonstruktioner och nya tolkningar

 

Den 10 oktober öppnade utställningen Medeltida guldskinnsbroderier – rekonstruktioner och nya tolkningar, på Historiska museet, Stockholm. Den visas till den 9 januari 2022. Utställningen visar dels återskapade medeltida guldskinnstäcken, dels föreningens broderier med samtida motiv, gjorda i den medeltida tekniken – ett nätt skutt på åttahundra år.

Guldskinnsbroderi är en effektfull och genial teknik. Ur två olikfärgade, valkade ylletyger klipps samma mönsterform ut. De utklippta delarna byter plats och sys fast kant i kant med kastsöm i lintråd. Resultatet blir två tygstycken med samma mönster, men i motsatta färgställningar. Det som gett namn åt tekniken är de smala förgyllda guldskinnsremsorna som sys fast över skarven.

Förste antikvarie Amica Sundström på Historiska och länshemslöjdskonsulent på Slöjd Stockholm Maria Neijman har lett ett projekt där 40 brodöser från hela Sverige deltagit under 4 år för att rekonstruera några av de medeltida guldskinnstäcken som bland annat finns i Historiska museets samlingar.  Precis som under medeltiden delades arbetet upp på många som sydde en ruta var. Sedan fogades allt ihop till de stora täckena.

Uppgiften för oss i föreningen Skapande Broderi Stockholm var att använda den medeltida tekniken men med en modern twist. Vissa av föreningens brodöser har arbetat med andra material än de traditionella; bland annat har både syntettyger, pärlor och den blanka sidan från ett kaffepaket använts. Mest utmärkande är dock de humoristiska, politiska och miljöengagerade motiven som tillsammans ger en spännande bredd i uttryck och komposition.

Du som inte kunde vara med på invigningen kan se livesändningen i efterhand. Gå in på Facebook, Historical textiles så hittar du videon där.

Birgitta Norbäck, Rymdskrot.
Carina Rosèn, Vit katt, svart katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *