Updated on 1 november, 2021
Resa och utställning: Åbo
Mycket tidigt, måndag morgon den 29/5 gled vi in i Åbos hamn. Där togs vi emot av Riita Liede, en av organisatörerna av utställningen. Solen sken och det tycktes bli en mycket varm dag.
Vi gick längs Auroå och Riita beskrev de olika statyerna som vi passerade. Målet var Riitas bostad in mot centrum. Hon hade gjort om en gammal affär till bostad på ett mycket charmigt sätt. Där bjöds vi på en välbehövlig och god frukost medan vi umgicks och fick höra planerna för dagen. Vi var tre som skulle få sova där.
Så var det dags för vår första punkt på agendan: Medeltidsmuseet. Där fick vi en pedagogisk inblick i Åbos tillblivelse från 1200-talet. Samma museum var också Åbos konstmuseum.
Nästa punkt var ett besök på ett galleri där en av de finska brodösernas hade sin sista utställningsdag. Hon hade stora väggtäckande motiv från skogen med mycket skägglav och stort djup. Tekniken var acryl. Vackert. Nu var det dags för en långlunch och därefter fri lek tills det var dags för vernissagen.
Kl 16 gick vi till Kulturcentret som tidigare varit en fabrik men som nu hade en dansscen och en teaterscen. Våra broderier var utställda i en ganska stor foajé med en bar. Tyvärr gjorde inte lokalen våra verk rättvisa på grund av brist på ljus. Vi saknade också information om temat och namn till verken.
På kajen samlades vi alla för att skåla för vårt samarbete i champagne. Vi svenskar var 9 och våra värdar var 5. Vi diskuterade hur vårt framtida samarbete skulle kunna se ut.
Tanken att göra något kring vårt gemensamma innanhav var lockande. Vi tänker oss att om vi kan få ihop ett samarbete med våra båda Sjöhistoriska museum skulle det kanske bli lätt att söka pengar för ett angeläget projekt med Östersjön som tema.
Efter vårt besök på Kulturcentret och våra långa promenader i en otrolig hetta pustade vi ut över en pizza och en stor öl medan vi lyssnade på ett finskt dansband som spelade en och annan smäktande tango och studerade de par som gestaltade det finska tangovemodet i sin pardans. Alldeles slut somnade vi som stockar eller kanske som finska pinnar.
Vi 4 som var kvar nästa dag blev guidade till stadens nya bibliotek som var sammanbyggt med det gamla och sedan ett besök på en utställning som vi hade i Malmö 1913. Baltiska speglingar hette den och där kunde vi se många av våra baltiska kända konstnärer. Där kunde vi inte klaga på ljuset inte.
Sammanfattningsvis får vi säga att vi blev mottagna på ett mycket generöst och trevligt sätt och vi guidades runt i ett vackert Åbo som bjöd på sol och fågelkvitter.
Bakom tangenterna: Elisabeth Lundqvist
Här följer bilder på verken som ställdes ut.
Kati Helin ”Alltså. Koltrasten sjunger också på våren”
Tiina Vainio ”Andra hjärnan”
Arja Pasila ”Kärlek, smärtor eller broderi”
Ulla Halkola ”Vad fan?
Carin Nordlund ”Passion”
Elisabeth Lundqvist ”Mänskliga korridorer”
Lill Kinnegård ”Kvinnoförtryckets svarta låda”
Anne-Liese Frenssen ”NEJ till trafficking, övergrepp och incest”
Lill Kinnegård ”Vinterniquab”
Leena Lyysaari ”Madame Alzheimer”
Eva Douhan Lundkvist ”Rädslans boning” och ”Sorgearbete
Synnöve Falk ”Hon är död”
Ingela Gréau ”Ensam kvar”
Gunilla Bauer ”Mitt ibland oss”
Asta Levinson Persson ”Offren offras” (detalj)
Asta Levinson Persson ”Offren offras”
Foto: Ingela Gréau
Hej – fint reportage – fina bilder.
Jag ser att min gamla kamrat från Konstfack på 60-talet finns med och gör lysande verk. Det vore roligt att komma i kontakt med henne – kan ni förmedla detta eller kanske ge mig hennes emailadress.
Jag broderar också – litterära porträtt med citat. (Finns på facebook)
Du har ett meddelande på Facebook angående din förfrågan.