Katarina Brieditis berättar om Re Rag Rug

I anslutning till föreningens årsmöte den 5 mars 2016 lyssnade vi till Katarina Breiditis föreläsning om projektet Re Rag Rug.

Katarina visade inspirerande bilder och berättade hur man arbetat fram 12 mattor i 12 olika textila tekniker under 12 månader, utan vävstol, i material som annars skulle ha kastats, t ex gamla yllekoftor och T-shirts, spillmaterial från textilindustrin mm.

Vi tar oss friheten att återge några bilder från Re Rag Rugs webbplats. Besök den för en fyllig beskrivning av varje matta samt av hur projektet sprids över världen.

Den första mattan som visades inspirerades av fisbensmönstrade herrkostymer. Mattan är hopsydd av ullremsor från gamla yllekoftor.

image

Nästa matta är ett mästerverk i flätteknik. Här används bomullstrikå, spillmaterial från indisk textilindustri, som flätas i remsor och sys ihop. Matta produceras nu av en indisk familj och ger hela familjen en stadig försörjning.

image

Trikåremsan spelar huvudrollen i flera mattor. Detta är den ultimata metamattan eller en homage till den stickade maskan. Trikåmaterialets stickade maska går igen i motivet, som är en maska i kolossalformat, som broderats med ett maskliknande stygn, tambursöm eller kedjesöm.

imageYtterligare en trikåmatta med maskor ger ett helt annat intryck. Denna matta är stickad i flerfärgspatent och är mjuk och formbar.

image

Några mattor var broderade. Denna utgår från en skiss i korsstygn. Stygnet vidareutvecklades i ett eget stygn, som kunde sys på gles stramalj och bygger på höjden, för att ge en stadig mattkvalitet.

image

Nästa matta inspirerades av en akvarellskiss och är förstärkt med kanthastygn.

image

De två sista bilderna visar mattor av kasserade ylletröjor osäljbara till och med på loppis. Den första bygger på hexagoner färgade med shiboriteknik från Japan och den senare är inspirerad av vår egen traditionella trasmatta i rosengång.

image image

Foto från http://reragrug.blogspot.se

Kommentar den 2 december 2024:
ReRug- projektet har fortsatt och mattutställningen har visats i många länder. Det har även utökats. På projektets webbplats kan du följa vad som hände sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *